Meyveleri 'kurtsuz' diye geri çevrilen ihracatçı
İzmir Ticaret Borsası üyesi Aydın Ünsal karşılaştığı bir sürprizi açıkladı: Avrupa'ya gönderdiğim elma ve ayvalar, 'Bunlarda çok hormon ve ilaç var, almıyoruz. İçinden kurt çıksaydı alırdık' denilerek iade edildi. Organik tarımı öylece tanıdım.
Aydın Ünsal'ın organik tarım konusundaki macerası, daha doğrusu onu 'Türkiye'nin ilk organik ürün ihracatçısı' olmaya yönelten süreç, yukarıdaki deneyimden sonra başlamış. Bundan 10 yıl önce gittiği en ücra Anadolu köylerinde bile içine hormon karıştırılmış ürünlerle karşılaşmış ihracatçı. Bunun üzerine de gerektiğinde kurtlu ama içine hiçbir hormon karıştırılmamış ürün konulmasını isteyerek yapmış işini.
'Zararsız hormon'
Yine İzmir Ticaret Borsası'nda yıllardır Basın Müşaviri olarak görev yapmakta olan Reşat Yörük, önce İngiltere, ardından da Almanya'ya ihraç ettiğimiz yeşil biberlerde bulunan, 'meta midofos' adlı zehire dikkat çekiyor. Yörük, tarım ilaçlarının kullanımının önüne geçilmesini savunurken, çözümün organik tarımdan ve bambus arılarından geçtiğini savunuyor.
Ne midir bu bambus arıları meselesi? Söyleyelim: Doğal hormonun ta kendisi....
Örneğin, hormona karşı alternatifler geliştirilen Antalya bölgesinde 15 bin dekar serada bambus arılarının kullanıldığı biliniyor. Aynı bölgedeki bazı firmalar da, kendi kendini dölleyebilen patlıcan türlerini piyasaya sürüyorlar.
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi yöneticilerinden Vahap Tuncer, çilek, kavun ve taze fasulyenin kendi kendisini dölleyebildiğinin ve bu nedenle hormona ihtiyaç olmadığının altını çizerek şöyle devam ediyor: 'Domates ve patlıcanda ise hormonlar çiçek döneminde veriliyor. Bu dönemden hasata kadar 3 ay geçtiği için, insan sağlığı açısından bir sorun teşkil etmiyor.'
Aspirin mucizesi
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ersin Duygu da 'doğal hormon' konusuna dikkat çekiyor:
'Özellikle Hindistan, Çin ve Avustralya'da tarım ve ormancılıkta, bitki büyümesini düzenlemek ve verimliliği artırmak için kullanılan maddeler, doğal bitki hormonlarıdır. Tüm dünyada bilimsel araştırma konusu olan bu madde grupları, bitkiler ya da artıklar ve küspelerden elde edilebilmektedir. Böylece ekonomik değeri az bitki türleri ya da artıklar değerlendirilmiş olmaktadır. Bu maddelerden en iyi bilinen ve tanınanı, adını söğüt ağacının bilimsel adı olan Salix'ten alan ve söğüt kabuklarından elde edilen salisilik asittir. Aspirinin ve hammadesi olan salisilik asitin; bitkilerin büyümesi, hastalıklara ve kuraklık, don gibi olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklılığı artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.'
'Nerede o kurtlu elmalar'!
Yemek kitapları yazarı Tijen İnaltong böyle isyan ediyor. 'Başlığa bakıp delirdiğimi düşüneceksiniz, biliyorum. Oysa akıllandığım için yazıyorum bütün bunları. Hatırlar mısınız, çocukluğumuzada elmaların içinden kurt çıkardı. Kirazların da. Bezelyeleri, barbunyaları ayıklarken dikkatli olmak gerekirdi. Kurtlu olanları gazete kağıdının üzerine koyar, devam edersiniz ayıklamaya. Önemli olan lezzetidir. Sadece mevsiminde yersiniz bezelyeyi, çileği, domatesi, salatalığı. Hasretle beklersiniz. Bezelyeler nisanda gelir pazara, çilek haziranda kırmızıya boyar tezgahları, domates için biraz daha beklemeli, iyi de ne kadar?
Artık ne bezelyeden, ne elmadan kurt çıkıyor, farkında mısınız? O koskocaman, parlak renkli, pırıl pırıl elmalar kurtsuz belki, ama lezzetsiz de. Bezelyeler de iri iri, bir tane bile kurt yok içinde. O kadar ilaçlamadan sonra kurt nasıl yerleşip keyifle kemirebilir ki bezelyeyi?
Sizi bilmem ama ben hiç memnun değilim bu gidişattan. Onun için kışın yaz sebzelerini protesto ediyorum. Evime sokmadığım gibi dışarıda da reddediyor, gerekçemi de söylüyorum. Pazarda 'Abla bak bu domatesler hormonsuz, arılı' diyen satıcıya 'Kusura bakma kardeş, ben domatesi yazın yiyorum' diyorum.
Çiftçi kardeşler, mecbur kalmadıkça hormon, tarım ilacı kullanmayın. Mecbursanız da kutu üzerindeki direktifler doğrultusunda kullanın. 'Hasattan 10 gün önce kullanın' yazıyorsa kutunun üzerinde, öyle yapın. 'İstanbullu anlamaz, kendimize ayrı eker, ilaçsız yetiştirir, afiyetle yeriz' derseniz, gün gelir, kullandığınız ilaçlar yüzünden kirlenen toprağınız size yüz çevirir.'
Organik ya da tam pirinç
Tam pirinç, hasatı yapılan çeltiklerin üzerindeki kalın kabuğu alınmış halidir. Pirinç yurdumuzda Marmara ve Karadeniz bölgelerinde üretilmektedir. Bilinen pirinç üretiminde yoğun biçimde ot ilacı, çeşitli kimyasal ilaçlar ve suni gübreler kullanılmaktadır. Bu sebeplerden pirincin ekolojik olanını tercih etmeniz sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Şifa özellikleri:
Tam pirinç, kepeği ve tohum özü ayrılmadığından canlılığını korur ve filizlendirilebilir. Bu sebeple rafine pirince oranla kat kat besleyicidir. Örneğin B1 vitamini yönünden beş kat potasyum, demir, sodyum, fosfor mineralleri tarafından iki kat besleyicidir. Lif içeriği ve sıvıyı kendine çekici özelliği sayesinde bağırsakları temizler, sindirimi kolaylaştırır. Doğru kombinasyonlarla vücudun dışarıdan alması gereken 8 önemli aminoasitin tamamını sağlar.
Organik Üzüm-Organik Şarap:
Üzüm, Ege Bölgemiz'de çekirdeksiz 'Sultani' başta olmak üzere, ülkemizin birçok yöresinde bol çeşidiyle yetiştirilmektedir ve bazılarının ekolojik üretimi yapılmaktadır. Üzüm üretimi ile dünya pazarında kayda değer bir yeri bulunan ülkemizde maalesef henüz çoğunlukta olan geleneksel bağlarda ve üzümün işlenmesi sırasındaki bilinçsiz kimyasal gübre ve ilaç kullanımı; çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Bu yüzden görünüşte pek farkı yokmuş gibi duran üzümlerin ekolojik olanını tercih etmemiz, bizim ve yerkürenin sağlığına katkı olacaktır.
Üzümün şifa özellikleri:
Vücudumuzun ihtiyacı olan 15 amino asit, A, B1, B2 viatminleri ve kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, silisyum, iyot, çinko, kükürt, manganez minerallerini barındıran üzüm, idrar söktürücü, müshil, kalp kaslarını besleyici, toksinden arındırıcı, kan temizleyici ve kuvvet vericidir.
Üzümün kullanım şekilleri:
Her çeşit taze üzüm ve taze sıkılmış üzüm suyu, mevsiminde sıkça tercih edilir.Üzüm, hijyenik koşullarda güneşte kurutulduğunda besin değerlerini tamamı ile korur ve çerez olarak, hoşafta, tatlılarda, keklerde vs. kullanılır.
Üzümlü reçeteler:
Kuvvet Topları: 250 gr. ekolojik kuru üzüm, 100'er gr. ekolojik kuru kayısı, fındık ve badem kıyma makinesinden geçirilerek 20 gr. kakule içi ile yoğurulur, top haline getirilir ve son olarak keçiboynuzu tozuna bulanır.
Akşam
No comments:
Post a Comment