Thursday, July 14, 2005

Karaburun Kadınları Agro-Turizm Projesi


Türkiye-Yunanistan Kadın Barış Girişimi (WINPEACE- Women's Initiative for Peace) ve Eymir Kültür Vakfı, İzmir Karaburun'da, Ağustos 2002'den bu yana 'Karaburun Kadınları Agro Turizm Projesi'ni yürütüyor. Proje, Yunanistan'da birçok örneği bulunan ve turistleri özel evlerde, küçük pansiyon veya otellerde ağırlamaya yönelik 'agro-eko turizm' modelinin Türkiye'ye uygulanmasını amaçlıyor. Proje kapsamında bir kooperatif kuran Karaburunlu kadınların agro-turizm projesi için ortaya koydukları emek ve çalışma, meyvesini Ağustos 2004'te verdi. Kadınlar, ilk konuklarını 28-29 Ağustos tarihlerinde özel bir kutlama düzenleyerek ağırlamaya başladı.

Agro-eko turizm projesi sayesinde Karaburunlu kadınlar, hem farklı tarzda tatil yapmak isteyenlere hizmet verecek, hem de kendilerine ve köylerine yeni gelir kaynakları sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunacaklar.

Agro-Turizm projesi, 2001'de başlatılan AB 'Sivil Toplumu Güçlendirme Programı' kapsamında, Yunanistan'daki benzer kuruluşlarla diyalog, ağ oluşturma ve ortaklık projeleri bağlamında sivil toplum kuruluşlarının kapasitesini güçlendirmeyi amaçlayan 'Türk-Yunan Sivil Diyalogu'nun bir bileşeni olarak hayata geçirildi. Agro-eko turizm, yerel halka gelir ve iş yaratırken, çevrenin korunmasına da yardımcı olan turizm biçimi olarak tanımlanıyor.

Proje, Türk ve Yunan kadınları arasında barış köprüsü kuruyor
Avrupa Birliği'nin WINPEACE'in sunduğu projeye mali destek vermeyi onaylaması üzerine, finansman Eymir Kültür Vakfı aracılığıyla alındı. Proje, Yunanistan ve Türkiye kadınları arasında bir barış köprüsü kurmanın alternatif girişimi olarak kabul edildi. Modelin Türkiye'ye uygulanmasında İzmir Karaburun'daki, Ege gelenekleri ile yöresel renklerini koruyan köylerden Küçükbahçe, Parlak ve Sarpıncık pilot bölge olarak seçildi. Köyler, kardeş örgütlerinin bulunduğu Yunanistan'ın Midilli Adası'na en yakın noktada bulunmaları, yerel ürün ve etkinliklere sahip olmaları, turistlere sunulabilecek bozulmamış doğal güzellikleri nedeniyle tercih edildi.

Üç köyün gönüllü kadınları, önce bir dizi eğitim alarak konu hakkında bilgi sahibi oldu. Ekim 2003'te ise güçlerini birleştirerek ortaklaşa olarak 'Karaburun Kadınları Agro Turizm Kooperatifi'ni kurdu. Kadınlar daha sonra, Midilli Adası'ndaki kardeş örgüt 'Petra Agro-Turizm Kadın Kooperatifi'ni ziyaret ederek, Yunanlı kadınların 20 yıllık deneyimlerini paylaştı. İzmir Valisi, Karaburun Kaymakamı ve Karaburun Belediye Başkanı başta olmak üzere, bölgenin tüm yetkilileri, üç köyün kanalizasyon, çöp gibi altyapı sorunlarını çözdü, kadınlara maddi manevi destek sağladı.

Agro-Turizm modeli kapsamında tatil yapmak isteyenleri neler bekliyor?
Karaburun Kadınları Agro-Turizm Kooperatifi, proje kapsamında 6 köy evini turizme hazır hale getirdi. 15-20 konuğu rahatlıkla ağırlayabilen kooperatif, agro-turizm modeli çerçevesinde değişik bir tatil yapmak isteyenleri özgün ev ve odalarda, el işi göz nuru perde, örtü, nevresim takımları arasında ağırlıyor, tertemiz bir denizde yüzmelerini sağlıyor, çam ağaçları arasında ve dağlarda yürüyüşler ile çevredeki 'Hayalet Köy' gibi eski bölgeleri ziyarete götürüyor ve sakin bir ortamda doğayla baş başa bir dinlenme olanağı sunuyor. Bunların yanı sıra kooperatif tatilcilere, yılın 12 ayında köylüler ile birlikte katılabilecekleri mevsime uygun şu etkinlikleri de sunuyor:
Nergis toplamak (Kasım-Aralık-Ocak aylarında) Sümbül toplamak (Ocak-Şubat aylarında) Mandalina toplamak (Ekim-Kasım-Aralık) Enginar toplamak (Ocak-Şubat-Mart ve Nisan) Zeytin toplamak (Ekim-Kasım-Aralık-Ocak) Mandalina çapalamak (Mayıs) Mandalina sulamak (yaz ayları boyunca) Ekin biçmek (Orak Ayı diye de anılan Haziran'da) Sebze bahçesi ve bostan dikimleri (Mayıs) Gül toplamak ve gül reçeli yapımı (Mayıs) Portakal ve narenciye çiçekleri toplamak (Mayıs) Enginarın uyandırılması diye adlandırılan enginara ilk suyun verilmesi (Ağustos-Eylül) Karabaş Otu'nun çiçek açması ve toplanması (Nisan) Kekik toplamak (Haziran-Temmuz) Karanfilden kolyeler yapmak Erkeklerle sabah erkenden balığa çıkmak (yaz aylarında Karaburun Kefalı denilen Kopan balığı çok meşhur) Sepet yapmak Enginar ve Karabaş Otu reçelleri pişirmek Yöreye özgü yerel yemeklerin yapımını öğrenmek (Kabak çiçeği dolması, dede sarığı böreği, düğün tatlısı vb.) Kopanisti (acı peynir) yapımı (Haziran) Sepet (Kelle) Peyniri yapımı (Nisan-Mayıs-Haziran) Zeytinyağından sabun yapımı (kış ayları boyunca) Bunların dışında, Karaburun'a Mayıs ayının ilk haftasında gidenler, bölgede düzenlenen Hıdrellez kutlamalarına da katılabiliyor. Hıdrellezde köylüler geleneksel olarak Sindirme (Höşmerim) Tatlısı yapıyor, 's' harfiyle başlayan gıdalar tüketiyor (soğan, sarma dolma, sütlü ürünler), oğlak kesiyor, dileklerini akan suya bırakıyor, gül kadar güzel, zeytin kadar sağlam olmaları için kız çocuklarının yastıklarına 6 Mayıs Hıdrellez sabahı bir gül ve bir de zeytin dalı koyuyor.

Kooperatif evlerinde tatil için rezervasyon, ürün siparişi ve ayrıntılı bilgi için:

Karaburun Kadınları Agro-Turizm Kooperatifi
Tel: 0232 731 42 22Küçükbahçe, Parlak ve Sarpıncık Köyleri-Karaburun/İZMİR
Kooperatifin çok yakında hizmete girecek web sayfasının adresi:
www.karaburunagroturizmkoop.com

No comments: