Thursday, June 23, 2005

Ekolojik Tarım - 6

Gönüllülere çağrı

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Rahmi Türk, AKŞAM aracılığıyla tarım üreticilerine seslendi: Ekolojik tarımla 36 çeşit sebze, meyve ve aromatik bitki üretiyoruz. Bu alandaki bilgi ve deneyimlerimizi gönüllülerle paylaşmaya hazırız.

Yazı dizimizi hazırlarken duyduğumuz heyecanı, yayın başladıktan sonraki büyük ilgi bir kat daha artırdı. Bursa'daki Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'den Prof. Rahmi Türk de hem tüketici hem de Türk çiftçisi için cankurtaran simidi özelliğindeki organik tarım konusunda bizi arayanlar arasındaydı.

Fakülte olarak, bu konudaki bilgi ve deneyimlerini 'organik tarıma gönül verenlerle paylaşmak istediklerini belirten' Prof. Dr. Türk, şu bilgileri verdi: 'Fakültemiz, 1996 yılından bu yana 2500 metrekare alan üzerinde kimyasal gübre ve ilaç kullanmaksızın tarım yapmaya başlamış ve bugün 20 bin metrekarelik alanda faaliyetle-rine devam etmektedir. Büyük özveri ile oluşturduğumuz bahçede yağ biberinden domatese; çilekten ısırgan otuna kadar birçok ürünü, bilimsel çalışmalarımızın ışığı altında üretmekteyiz. Bu anlayışla üretim çalışmalarını devam ettiren fakültemiz 17 tür 36 çeşit sebze ve meyve ile aromatik bitki potansiyeline sahiptir. Fakültemiz organik uygulama bahçesinden elde edilen bu ürünler, öncelikle Üniversite döner sermayesi kanalı ile fakültemiz satış mer-kezlerinde üniversite çalışanlarına sunulmaktadır. Bunun yanı sıra organik tarım konusunda lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde çalışmalar da devam etmektedir'.

Gün geçtikçe fakültedeki üretim çeşitliliğinin arttığını belirten Prof. Dr. Türk, şöyle devam etti: 'Bu alanda giderek artan bilgi ve deneyimlerimizi gönüllülerle paylaşmak arzusundayız. Çünkü biliyoruz ki:

Sağlıklı yaşamak için sağlıklı gıda tüketmek bunun içinde doğal (kimyasal katkısız) besinler üretmek zorundayız. Bilinçsiz ve yanlış yöntemlerle üretim yaptığımız sürece gelecek kuşakları da tehdit altında bırakacağız'.

Çözüm: Kentsel çiftlikler

Organik tarımı kentlere taşımak konusunda son derece ilginç gelişmeler yaşanıyor dünyada. Küba bu konuda şehirlerde çiftlik yaratma konusunda hayli ileri gitmiş durumda. Yazar Tijen İnaltong'un bir çevirisini paylaşmak istiyoruz sizlerle :

'Sovyetler Birliği çökünce, Küba'nın alışveriş yaptığı ülkelerde sorunlar başgösteriyor. Havanalı öğretmen Maria Felix Bonome evinin bahçesinde ve toprak olan her köşede kendi ihtiyacı için bir şeyler yetiştirmeye başlıyor. Bazı kentliler yiyecek eksikliği nedeniyle homurdanırken, Maria kendi ailesi ve yakınları için bir kentsel çiftlik kooperatifini oluşturmak için kolları sıvıyor. Bu hareket başarılı olunca Havana'da yaşayanlar yavaş yavaş çatılar ve balkonlar dahil buldukları her yerde sebze yetiştirmeye başlıyorlar. Bunun üzerine kentteki otoriteler bir Kentsel Tarım Müdürlüğü kurarak insanlara teknik danışmanlık, tohum ve tarım için bedava toprak vermeye başlıyor. Bugün Havana'da yaşayan 20 bin kişi organik kentsel tarımla doğrudan uğraşıyor ve sonuçlar inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Şu anda adanın sebze ihtiyacının yarısı kentlerde yetiştiriliyor ve bunun yüzde 30'luk aslan payı da Havana'ya düşüyor'.

Akşam

No comments: