Thursday, June 16, 2005

Organik Tarım - 1

BAŞLARKEN...

'Organik tarım', katkısız ve doğal ürün demek... Ya da doğal dengenin ve canlı sağlığının 'sürdürülebilir' olmasını sağlamak için yola çıkılan üretim yöntemi.

İzmir'de 17 yıl önce kurulan bir şirketle başlayıp yine İzmir merkezli gelişen organik tarımda Türkiye iç pazarına henüz ürettiğinin yüzde 5'ini verebiliyor, bu zengin topraklarda üretilen zehirsiz, hormonsuz, ilaçsız ürünlerin yüzde 95'i Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Ancak kabul edelim ki, henüz işin başındayız, tıpkı Amerika gibi, tıpkı Japonya gibi... Ama yaşlı kıta Avrupa'da artık tüketimin yüzde 40'ı organik ürünlerden oluşuyor. İzmir Limanı'ndan son 15 yılda 10 milyon doları aşan miktarlarda organik ürün ihraç edilmesinin nedeni ise bölgenin benzersiz iklimi, Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz havzalarının bereketli toprakları. Çevre ve canlı sağlığına zararlı gübre, ilaç yapay hormon gibi kimyasal girdiler kullanılmadan, kont-rollü ve yetkili birimlerce sertifikalandırılarak yapılan organik tarımda dünyanın geleceğinde de yine ülkemizin çalışkan çiftçileri olacak.

Toprak, su kaynakları ve havayı kirletmeden zararlı ve hastalıklardan arınmış insan ve hayvan gıdası üretmeyi amaçlayan bu tarım yöntemi için başka ülkelerde 'ekolojik' ya da 'biyolojik' gibi adlar kullanılıyorsa da, Türkiye'de Tarım Bakanlığı'nın öncülüğünde, 'organik' deyimi tercih ediliyor.

Bu yazı dizisinde tarımı kendilerine uğraş seçenlere ve tarımla uğraşmak isteyenlere organik tarıma giriş yöntemleri de dahil olmak üzere ilginç bilgiler ulaştırmayı planlıyoruz. Yine de her sorunun yanıtını vermemiz imkansız olduğu için sorularınızı faks veya e-mail adresimize bekliyoruz.

Hepimizin derdi aynı olmalı: Daha sağlıklı bir dünya...


Organik tarımı savunmamızın 6 NEDENİ

1- Toprak, su ve hava kalitemizi korumak

2- Doğal kaynaklar ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki tehditleri azaltmak
3- Üreticinin ve tüketicinin sağlığını korumak
4- Tarımda tek tip üretim yerine ürünü çeşitlendirerek verimi artırmak
5- Yerel kültür ve doğa varlıklarını korumak
6- Üreten ve tüketen bireylerin çevre bilincine sahip olması için.

Çiftciyi kurtaracak MODEL

İleri Batı ülkelerinden gelen talebe bağlı olarak, tamamen doğal yöntemlerle İzmir'de 1970'li yıllarda başlayan ekolojik tarım üretimi, bugün 92 ayrı ürünü kapsıyor. Yıllık ihracat geliri ise 150 milyon dolar. Dünya, çevre ve insan sağlığını tehdit eden gübre, tarım ilacı ve hormon gibi faktörlerin önüne geçmek için her gün neredeyse yeni bir savaşa neden olurken, organik tarıma kurtarıcı olarak sarılmış durumda. Ülkemizde de 20 yıla yaklaşan bir süredir İzmir merkezli olarak büyük bir organik tarım hamlesi yaşanıyor.İnsanlarımız hormonlar ve bitki ilaçları ile birlikte yaşıyorlar. Organik tarımın en yaygın olarak kullanıldığı merkezimiz İzmir'de bu işin başını çekmekte olan İzmir İl Tarım Müdürü Muzaffer Ağar'la yaptığımız söyleşiyi sunarak başlıyoruz sözlerimize...


Organik tarım nedir?- Son 30 yılda ülkemizde ve dünyada tarımsal üretimde kullanılan ilaç ve gübre gibi kimyasalların olumsuz etkilerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararları artarak kendini hissettirmeye başlamıştır. Organik tarım, esas olarak sentetik kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklaması yanında, organik ve yeşil gübreleme, münavebe (dönüşüm), toprağın muhafazası, bitkinin direncini artırma, doğal düşmanlardan faydalanmayı tavsiye eden, bütün bu olanakların kapalı bir sistemde oluşturulmasını öneren alternatif bir üretim şeklidir.

Hem bitkisel hem de hayvansal üretimde organik tarım yapılıyor. Bize bunları sıralayabilir misiniz?- Bitkisel üretimde en temel ilke, toprağı yormadan kullanmaktır. Diğerlerini ise toprak verimliliğinin korunmasına ve artırılmasına yönelik çalışmalar, kimyasal gübre yerine organik gübre kullanımı, dayanıklı, sağlıklı tohum ve bitki çeşitlerinin seçimi, uygun ekim-dikim yöntemi, bitki korumada doğrudan kimyasal girdi kullanımı yerine ekolojik yöntem ve girdi kullanımı ile hasat, depolama, işleme ve paketleme faaliyetlerinin ekolojik yöntemler içinde yürütülmesi olarak sıralayabiliriz.

Hayvansal üretimdeki organik tarımın ilkelerini sayar mısınız?- Hayvansal üretimde nihai hedef, sağlıklı hayvan yetiştiriciliğidir. Bunu yaparken, uygun ahır koşullarının bulunması, organik yemlerden yararlanma, damızlık ve ırk seçiminde ekolojik uygunluk sayılabilir.

Ekolojik tarımın ülkemizdeki gelişiminin öyküsünü kısaca özetlemeniz mümkün mü?- Dünya ticaretinin başladığı 1970'li yıllarda Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incir ve kuru üzüm ile Ege Bölgesi'nde gerçekleştirilmiştir. Daha sonra bu ürünlere kuru kayısı, fındık gibi ürünler de katılarak farklı bölgelerimize yayılmıştır.

Organik tarımda, ülkemizdeki son durum nedir?- 92 üründe, 12 bin 275 kadar üretici, 168 bin 306 ton ekolojik üretim yapmaktadır. Gümrük mevzuatındaki bazı problemler nedeniyle ekolojik tarım sektörünün dışsatım yoluyla ekonomiye katkısı net olarak bilinmemekle birlikte, yıllık 150 milyon dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Akşam

No comments: