Monday, June 20, 2005

Organik Tarım - 3

Meşaleyi Almanlar yaktı

Türkiye'de yeni rağbet görmeye başlayan organik tarım ürünlerinin bir öncü firması var: Rapunzel. Sermayesinin yüzde 90'ı Almanlar'a ait olan firma, 20 yıl öncesinden bugünleri görüp harekete geçti.

Piyasa verilerine göre Türkiye'de, önümüzdeki 5 yıl boyunca organik tarım üretiminin, her yıl yüzde 18'lik bir büyüme göstermesi öngörülüyor. Son 5 yıl içerisindeki yüzde 140'lık büyüme de göz önüne alındığında bu oldukça etkileyici.

Bir zamanlar sadece hippilerin ve sağlık fanatiklerinin peşinde koştuğu organik besinler günümüzde başta yaşlı Avrupa ülkeleri olmak üzere, giderek ABD ve Japonya gibi tüketimi yüksek ülkelerde tercih ediliyor. Ama uzağı 20 yıl öncesinden gören bir firma da var: Rapunzel...

Organik tarımın önde gelen kuruluşu Rapunzel, sermayesinin yüzde 90'ı Almanya'daki Rapunzel Naturkost ve yüzde 10'u halen Genel Müdürlüğü'nü sürdüren Atilla Ertem'in ortaklığı ile kurulmuş. Rapunzel-Türkiye bugün, İzmir/Kemalpaşa Ören'de 4 bin 150 metrekare kapalı alanda, idari ofisleri, şoklama, soğuk hava, işleme, depolama, sosyal tesisler ve arıtma birimlerini içeren komple bir tesiste çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye çapında 870'den fazla üretici ve 70'in üzerinde ürün çeşidi ile Rapunzel-Türkiye proje danışmanlığı hizmetinin yanı sıra, 52 idari eleman, 8 ziraat ve 4 gıda mühendisi ile kendi hammadde satın alımını, işlenmesini, depolanmasını ve satışını yapıyor.

Genel Müdür Atilla Ertem'i Türkiye'de yakalayabilmek pek mümkün olmadığı için, şirketin Yurtiçi Satışlar Direktörü Esin Taşlıoğlu ile görüştük.

Bize önce organik besinin ne olduğunu tanımlar mısınız?

Organic Trade Association'a göre organik tarım yapan çiftçiler ürünlerine pestisid, insektisid, hormon ve suni gübre koymuyorlar. Ayrıca bu ürünler çeşitli sentetik koruyucu ve katkı maddeleri içermiyor. Aslında organik tarım fikri 1940'lara dek uzanıyor ancak 70'lerin ikinci yarısında hayata geçirilmiş.

Galiba ülkemizde de organik tarımın meraklıları artıyor.

Evet, yeni nesil arasında çok taraftar bulmuş durumda. Hatta dünyada organik tarım ürünleri satan zincir mağazaların bir kısmı üniversite kampuslarının yanında açılıyor. Uzmanların bir diğer dikkat çektiği nokta da besin güvenliği. Özellikle Deli Dana ve şap hastalığı gibi sorunlardan sonra insanlar vejetaryen beslenmeye eğilim duymaya başladılar.

Organik tarım ürünleri biraz pahalı bulunuyor.

Şu andaki en önemli sorun, fiyat farkı gerçekten de. Ama üreticilerine göre bu, organik ürünlere daha çok talep olmasıyla zamanla çözülecek.

Bize şirketinizi tanıtır mısınız?

Rapunzel 1985'ten bu yana Türkiye'nin yedi bölgesinde 870'i aşkın sözleşmeli üretici ile her ürünün kaynağında ekolojik projeler yapmakta ve bu alanda danışmanlık hizmeti vermektedir. 1999'da Rapunzel'in bir satış noktası ile iç piyasada başlayan serüveni, bugün iki bayi ve 120'nin üzerinde satış noktası ile yurt çapında da ekolojik yaşam felsefesini yaygınlaştırmak için yapılan çalışmalarla sürdürülmektedir. Rapunzel yüzde 100 organik çalışarak her aşamada çevre korumasına dikkat eden ve bunun için onaylanmış ve uluslararası tanınan organik sertifikasyon kuruluşları ile çalışan bir firmadır.

Rapunzel, çok uluslu bir şirket olarak dikkat çekiyor.

Şirketimiz bugün dünyanın değişik yörelerinde 20'yi aşkın ülkeden 50'den fazla farklı tarımsal ürün satın almakta ve bunlarla ilgili merkezi faaliyetlerini Legau'daki (Güney Batı Almanya) tesislerinde sürdürmektedir. 221 eleman; ofis, kalite kontrol laboratuvarı, ürün işleme, paketleme, depolama ve dağıtım birimleriyle çalışarak, 27 ülkeye ihracat yapmaktadır.

Organik gübre

Yaşar Holding kuruluşu Biofarm, çiftlik gübrelerini zengin içerikli doğal tarım girdisine dönüştürüp çiftçiye sunuyor

Uygar toplumlarda artık bütün politikalar insan sağlığını korumak, doğayı ve çevreyi korumak felsefesi üzerine kuruluyor. Sağlıklı toplumlar yaratmak için doğanın dengelerini bozmamamız ve geliştirmemiz gerektiğine herkes inanıyor. Bu durumda ortaya çıkan temel sorun, toprağa kimyasal yerine organik gübre atılması ve giderek daha da zenginleştirilmesi olarak görülüyor. Bu konuda Biofarm isimli firma önde gidiyor. Biofarm Genel Müdürü Hasan Grenes kendilerini şöyle tanımlıyor:

'Yaşar Holding Grubu, kuruluş misyonunda yer alan 'çevreye ve doğaya değer veren bir yaklaşımla üretim yapma' ilkesinden yola çıkarak ülkemizin en büyük ve modern organik gübre üretim tesislerini faaliyete geçirmiştir. Büyük bir titizlik, teknolojik üstünlük ve kalite kontrol aşamalarıyla üretilmekte olan organik gübreler, çiftlik gübrelerini hammadde olarak kullanıp son derece zengin içerikli doğal bir tarım girdisine dönüştürmektedir'.

Akşam

No comments: